Sposoby na organizację kuchni

2018-08-27
Sposoby na organizację kuchni

Jak zadbać o ergonomię kuchni?

Estetyczna i schludna kuchnia to marzenie każdego, kto ceni sobie ład i porządek. Niestety problem brudnych naczyń to dość powszechna przypadłość, dotyczy szczególnie wszystkich tych, którzy nie korzystają z dobrodziejstw zmywarki. Życie w pośpiechu sprawia, że nie ma zazwyczaj czasu na wycieranie talerzy i sztućców po umyciu, o polerowaniu ich nie wspominając. Kłopot z piętrzącymi się miseczkami czy kubkami rozwiązują suszarki do naczyń, pozostające stylowym i ciekawym w formie akcesorium. To doskonałe rozwiązanie, które nie tylko pomoże w segregowaniu sztućców, ale stanowi wyrazisty element wyposażenia, przykuwający oko odwiedzających gości. Mała, niezwykle użytkowa suszarka w pastelowym kolorze to nietuzinkowy detal w monochromatycznej, białej kuchni, która aż domaga się wprowadzenia barw. Warto także zwrócić uwagę, że aby zaaranżować ergonomiczny ciąg kuchenny, należy poświęcić uwagę praktycznym rozwiązaniom, które pomogą zaoszczędzić możliwie dużo miejsca. Mądrze zagospodarowana przestrzeń sprawia, że „mała kuchnia” otwiera zupełnie inne możliwości. Kompaktowe zabudowy to idealne rozwiązania, które pomogą ukryć wszystkie zbędne elementy. A patelnie, talerze, garnki czy sztućce absorbują cenną przestrzeń. Te ostatnie łatwo posegregować, umieszczając w szufladach wkłady na sztućce, które uporządkują akcesoria i zorganizują wnętrze szafki, oszczędzając miejsce. Wkład należy ułożyć w szufladzie pod blatem, na którym są serwowane posiłki. Aby wyposażenie było użyteczne i ergonomiczne, eksperci radzą, by trzymać częściej używane sztućce w przedniej części szuflady, a głębiej te, z których na co dzień rzadziej się korzysta.

Jak zorganizować kuchnię, czyli właściwa koncepcja przechowywania

Każdy produkt powinien mieć swoje własne miejsce w kuchni, dlatego warto wdrożyć właściwą koncepcję przechowywania produktów. Jak, np. ułatwić sobie codzienne gotowanie? Odpowiednio rozlokować artykuły, a więc w niższych szafkach chować to, co zawsze musi być pod ręką, a jeśli korzystasz z czegoś sporadycznie – ukryć wyżej lub wsunąć głębiej, na koniec szafki. Dodatkowo należy zadbać o uporządkowanie produktów wg ich rodzajów, czy destynacji. Sypkie, jak mąka czy cukier, warto zamknąć w szczelnych pojemnikach Curver, które zabezpieczają zawartość przed molami spożywczymi, czy przed utratą świeżości. Solidne zamknięcia sprawiają, że dłużej można cieszyć się aromatem esencjonalnej kawy, czy ulubionych przypraw. Zastosowanie transparentnych elementów sprawia, że bez problemu idzie określić położenie tego, co jest niezbędne, a w szafkach nadal panuje porządek. Dbając o zabezpieczenie produktów i szukając sposobów na organizację kuchni, warto pamiętać także o lodówce, która mieści rozmaite półprodukty czy potrawy. Odpowiednie pudełka do przechowywania pomogą również w utrzymaniu porządku w chłodziarce, co docenią rodzice dzieciaków i każdy, komu zależy na spożywaniu zdrowej żywności. Do gotowych dań i zup świetnie nadadzą się modele linii Smart Micro-Wave, które sprawdzą się zarówno do trzymania gotowych posiłków, jak i ich przenoszenia, zapewniając daniom dłuższą przydatność do spożycia i wartościowy smak.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel